Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Pokušaj saznati istinu prilazeći duhovnom učitelju. Ponizno mu postavljaj pitanja i služi ga. Samospoznate ti duše mogu prenijeti znanje, jer su vidjele istinu.
-- Bhagavad-gita 4.34 --
Pojmovnik ::
 

Tulasi-Saligrama Vivaha

 
Vjenčanje Tulasi devi i Salagram Sile.
 
 

Najprije posadimo Tulasi u drvenoj kući, a nakon tri godine može se izvesti njezino vjenčanje.

Povoljna vremena kada se može izvesti vjenčanje između Tulasi i Saligrama: Kada se sunce kreće sjeverom,Jupiter i Venera se uzdižu, u mjesecu Kartiki, od Ekadasija do punog mjeseca u mjesecu Maghi, i kada se pojave zvijezde povoljne za vjenčanje, pogotovo na dan punog mjeseca.

Najprije se ispod baldahina (mandapa) treba osigurati mjesto za žrtvovanje (yatra-kunda). Zatim se nakon izvođenja shanti-vidhana, treba instalirati šesnaest boginja, i izvršiti shraddha svečanost za njezine ženske pretke. Treba se pozvati četvoricu brahmana koji su poznavaoci Veda, te postaviti jednog da bude Brahma, drugi acarya, treći rishi a četvrti svećenik.

Prema vedskim propisima treba se ispod mandapa staviti povoljan vrč vode (mangala - ghat). Zatim treba napraviti zamaman saligram-sila (Lakshmi - Narayana). Nakon toga treba izvršiti početno žrtvovanje (griha-yajna), obožavati šesnaest boginja i izvršiti shraddha svečanost. U sumrak se, u s kladu s mogućnostima osobe, instalira zlatno Božanstvo Narayane i srebrni murti Tulasi. Uz vasa-shantra mantru dvije tkanine se vežu jedna za drugu, uz yadavandha mantru bračne grivne (kangana) stavljaju se na zapešća, a uz ko'dana mantru vjenčanje se treba posvetiti.

Zatim domaćin zajedno sa acaryom, rshi-jem i ostalima treba izvršiti devet ponuda u yatra-kundi. Nakon toga bračni obred se završava, iskusan gurudeva treba ponuditi žrtvovanja u skladu s Vaisnavskim propisima pjevajući "Om namo bhagavate keshavaya namah svaha."

Domaćin tada sa svojom ženom, prijateljima i rodbinom treba obaviti četiri puta parikramu za Tulasi sa saligram-silom. Tada svi ispred yajna-kunde trebaju izgovarati slijedeće molitve: shatkumbha-sukta, pavamani-sukta, shakti-kadhyaya, nava-sukta, jiva-sukta, i vaishava-samhita. Nakon toga žene pušu u školjku i ostale slične instrumente, pjevaju povoljne pjesme, i izgovaraju mangalacaranu. Slijedeći sve ovo, za završno žrtvovanje se izvodi (purnahuti) i zatim abhisheka.

Jedan vol daje se Brahmanu, krava, odjeća i krevet acaryi, a rshi-ju odjeća. Dakshina se daje svima.

Ovako instalirajući Tulasi Devi, osoba postaje njezin privrženi obožavatelj zajedno sa Gospodinom Visnuom. Tko vidi vjenčanje Tulasi Devi oslobađa se svih grijeha koje je u životu počinio. Onaj tko s devocijom posadi Tulasi, sakuplja njezino lišće, ili je instalira uz Visnua, stječe oslobođenje, Gospodinovo prebivalište, sve vrste užitaka, i uživa u društvu Sri Harija.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 54 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 3781 put.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::