Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Ovu Moju božansku energiju, koja se sastoji od triju guna materijalne prirode, teško je nadići, ali oni koji su se predali Meni mogu je lako nadići.
-- Bhagavad-gita 7.14 --
Pojmovnik ::
 

Sridhara Pandita   Śrīdhara Paṇḍita

 
Drag sluga Gospodina Caitanjye Mahaprabhua, Gospodin bi u mnogim prilikama s njim zbijao šale.
 
 

Zvao se i Kolevcca Sridhura; inkarnacija dječaka pastira Kusumasave (12. gopala iz Vraja-lile); bio je veoma siromašni brahmana.

Imao je mali biznis, prodavao je čaše od bananinog lišća. Zaradio bi skoro ništa. Ipak, 50% bi potrošio za obožavanje Gange, a sa ostalih 50% bi nekako živio. Bio je zadovoljan. Nije želio materijalno obilje već samo da dobije nepokolebljivu vjeru i predanost lotosovim stopalima Caitanya Mahaprabhua.

Bio je veoma dragi sluga Gospodina, koji je sa njim zbijao šale. Caitanya Mahaprabhu bi svaki dan u šali od njega oteo voće i cvijeće i pulpu od bananinog drveta te pio vodu iz njegovog polomljenog gvozdenog  posuđa. Gospodin mu je pokazao svoj Mahaprakasa oblik.

Kada je Sri Caitanya Mahaprabhu započeo građanski pokret neposlušnosti prkoseći Kaziju, Sridhara je plesao od radosti. Nakon masovne Nagara-sankirtane kao protest Kazijevom upravljanju. Kazi je bio preobražen u bhaktu. Svi su došli u Sridharinu kuću i pili vodu iz njegovog vrča. Tu su se bhakte odmoriti i to mjesto se zove Kirtana-visramasthana (mjesto odmora sankirtan grupe). To mjesto posjećuju bhakte svake godine za vrijeme Navadvip Mandala Parikrama.

Prije nego što je Caitanya Mahaprabhu uzeo sannyasu dao je Sacimati tikvice da ih skuha za Njega.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 163 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 2671 put.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::