Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Da bih izbavio pobožne, uništio bezbožne i ponovno uspostavio načela religije, pojavljujem se milenij za milenijem.
-- Bhagavad-gita 4.8 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Čet, 05.10.06. 08:33
 

"Bee season"

 
ISKCON-ovo zvanično očitovanje o holywoodskom filmu "Bee Season"
 
 

Važna napomena administratora... ovo nije javni poziv baktama da pogledaju ovaj holwoodski film (za koji sam privatno čuo da baš i nije nešto zanimljiv...) već samo zvanično očitovanje ISKCON-a o filmu (koji među ostalim temama govori i o našem pokretu) preuzeto s naše oficijelne internacionalne ISKCON stranice: http://www.iskcon.com/

U SAD-u je 11. studenog 2005. započelo prikazivanje filma “Bee Season” produkcijske kuće Fox Searchlight. U filmu koji je snimljen prema romanu Myle Goldberg iz 2001. godine glume holivudski veterani Richard Gere i Juliette Binoche. U centru priče je Saul Naumann (Gere), religiozni židovski učenjak koji pokušava uklopiti svoju kći Elizu (Flora Cross) u čuda Kabale, nakon što otkrije njezinu neobičnu sposobnost sricanja riječi. U isto vrijeme Saulov sin Aron (kojeg glumi Max Minghella), započinje svoju duhovnu potragu koja dostiže vrhunac njegovim pridruživanjem Internacionalnom društvu za Svjesnost Krsne (ISKCON), popularno znanom kao Hare Krsna pokret.

Tvorci filma su se posavjetovali s ISKCON-ovim pripadnicima iz Berkeley-a u Kaliforniji, te u sceni koja prikazuje obred obožavanja Krsne glumi nekoliko bhakta.

U ime ISKCON-a cijenimo iskrene napore tvoraca filma za točan prikaz Hare Krsna pokreta. U isto vrijeme smo zabrinuti da unatoč tim naporima gledatelji i pripadnici medija mogu pogrešno protumačiti neke Aronove postupke kao prikaz ISKCON-ovih stavova ili vjerovanja.

U filmu Aron zavarava svoje roditelje i kriomice boravi u Hare Krsna hramu. U stvarnom životu ISKCON ima strogu politiku koja traži pismeni dokaz pristanka roditelja maloljetnika prije nego što može ostati u hramu. Miješanje u odnos djeteta i njegovih ili njezinih roditelja, unatoč gorljivosti djeteta za prihvaćanje svjesnosti Krsne, je neprihvatljivo i strogo zabranjeno. Za razliku od svih pripadnika pokreta prikazanih u filmu, većina ISKON-ovih članova ne žive kao monasi i redovnice u hramovima. Oni zajedno sa svojim obiteljima žive, rade i školuju se kao pripadnici društva, te prakticiraju svjesnost Krsne u svojim domovima i odlazeći redovito na službe u hramu.

Film „Bee Season“ postavlja ozbiljna pitanja o dužnosti prema obitelji, osobnom izboru, kontroli, razumijevanju, prihvaćanju i religijskom pluralizmu. Film to čini preispitujući dvije popularne no često krivo shvaćene religijske tradicije: Kabalu i Svjesnost Krsne. Nadamo se da će publika cijeniti složenost ovih pitanja te prihvatiti priliku da nauči više o religijskim tradicijama koje su možda drugačije od njihove vlastite.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 77 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1035 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::